Tyck till om tyreso.se

Tips från cykelentusiast

Vet du att det finns cykelkartor och kartblad med förslag på cykelturer i Tyresö att hämta bland annat i kommunens reception och på biblioteken? Cykelentusiasten Lars Kumlin som känner kommunen utan och innan har provcyklat turerna och även bidragit med synpunkter på kartorna. Följ med på en cykeltur med honom i Tyresös härliga försommargrönska.

 

Lars Kumlin

Det går utmärkt att utforska Tyresö på cykel, tycker cykelentusiasten Lars Kumlin.

Starten går på Wättinge Gårdsväg, en naturlig utgångspunkt för Lars Kumlin som bor i centrala Tyresö.

– Härifrån tar man sig lätt vidare till Alby och man kan även cykla vidare mot Långsjön. Det finns hur mycket som helst att upptäcka i Tyresö, säger han.

Vid Barnsjön blir det trångt om saligheten när vi ska dela utrymme med fotgängare. Vi möter en mobilpratande tjej på den smala vägen med en stor hund lufsande i sicksack framför sig. Hon verkar inte se oss trots att vi är knappt tio meter från henne så Lars Kumlin gör henne uppmärksam på att vi kommer: ”Hej, hej, nu ska vi se vart din hund tar vägen”. Ett trevligt alternativ till att skrika ”håll ordning på hunden!”.  

– Kommunicera med andra trafikanter, morsa och var glad, tycker Lars Kumlin.

– Det är roligt att cykla, man möter alla typer – från sportfånar och vanliga motionärer till dem som åker och handlar.

Mycket att utforska

Det tar inte många minuter att trampa från Tyresös centrala delar till Alby, ett av Tyresös populäraste utflyktsmål med en fin badsjö, djurhagar, gård med café och stora härliga gräsytor som inbjuder till picknick och andra aktiviteter.

Från Alby är det lätt att ta sig vidare ut till Tyresö slott och slottspark, och för den som vill ha större utmaningar och mera skärgårdskänsla finns hela Brevikshalvön att utforska. Där finns inte så många cykelvägar än, så det är bäst att kolla cykelkartan innan man ger sig ut, där finns de minst trafikerade vägarna markerade.

Men denna dag räcker det bra med en tur till Alby. I den gassande vårsolen sätter vi oss och fortsätter prata cykling.

Lars Kumlin är en sann cykel­entusiast, ”har alltid cyklat”. Han placerar sig själv någonstans i mitten av skalan över cyklisttyper. Han är motionär snarare än sportfåne (även om han har fallit för frestelsen att skaffa en racercykel).

Cykla för hälsa och miljö

Han och hans fru Lola cyklar i stort sett dagligen,  ett par mil varje gång brukar det bli. Ett enkelt och självklart sätt att ta sig fram och att ta sig ut i naturen, tycker de båda. Och det gäller även utanför Sverige. På Lars Kumlins egen webbplats cykel­turer.se får man tips på cykelturer i flera världsdelar.

Sedan några år tillbaka är Lars Kumlin ledamot i Cykelfrämjandets styrelse. Cykelfrämjandet arbetar både lokalt och på riksnivå med att få fler att cykla, och en allt viktigare del är att arbeta för att förbättra säkerheten i trafikmiljön.

Det är något som även Tyresö kommun strävar efter – tanken med den nya gratis cykelkartan över Tyresö, där vissa delar av grannkommunerna Nacka, Stockholm och Haninge också finns med, är just att få fler att cykla, både för hälsans och miljöns skull.

Hitta tvärförbindelser


Lars Kumlin uppskattar Tyresö kommuns cykelkarta men han tycker att samarbetet mellan Tyresö och grannkommunerna borde förbättras ytterligare, till exempel när det gäller skyltning av cykelstråk.

– Det kan vara svårt att hitta bra förbindelser mellan kommunerna, om man till exempel vill cykla från Tyresö till Farsta, säger Lars Kumlin.

Men sådana äventyr hinner vi inte med denna dag, det är dags att återvända till centrala Tyresö. Några avslutande råd från Lars Kumlin (fler tips hittar du här nedanför) hinner vi dock med:

– Ta cykeln och våga dig ut. Se till att det är bra väder  – ta med karta, vatten och något att äta. Glöm inte mobilen. Och sällskap är alltid trevligt!

2 tips för dig som vill cykla med stil

Ganska ofta måste du som cyklar samsas om utrymmet med fotgängare. Du tycker förmodligen att de som promenerar breder ut sig i onödan – och de upplever att du far fram som en vettvilling. Här är några tips som gör det lite trevligare på vägen:

  • Använd ringklockan
  • Cykla så långsamt att du hinner småprata med dem du kör om, till exempel: ”Hej, hej, nu cyklar jag om på vänster sida”.

 

3 prylar som gör det roligare att cykla

Lars Kumlin är ingen anhängare av dyr utrustning, men ger några förslag på investeringar för dig som tänker cykla mycket i sommar:

  • Cykelbyxor med vaddering för rumpan
  • Punkteringsfria däck – lämna reparationssatsen hemma
  • En enkel cykeldator – det är roligt att se hur långt man har cyklat och hur fort det går!

Publicerad av: lotta.anglen@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2017-11-20

Högermeny

Cykelturer

Cykelturer

Cykelkarta 2011

Kartor i pdf-format att ladda ner och skriva ut. Använd dem gärna tillsammans med cykelkartan över hela Tyresö.