Tyck till om tyreso.se

Nu tändas tusen juleljus

Publicerad den: 2016-11-30

Lucia står på tröskeln och de flesta har väl plockat fram sina adventsstakar. För många är det säkert dags att byta ut lampor i såväl adventsstake som ljuskrona. Du kommer väl ihåg att sortera de lamporna rätt?

Ljus

Lamporna räknas som elavfall och ska antingen lämnas på kretsloppscentralen i Petterboda eller i insamlingsskåpet ”Samlaren” på Hemköp Arno Livs i Trollbäcken, Coop Extra i Tyresö c eller på Willys.

Levande ljus är ju också mysigt. Tänk på att inte lämna ljusen obevakade. Glöm inte heller att kolla att du dels har en brandvarnare hemma (och då inte liggande i en låda) och dels att den fungerar. En trasig brandvarnare sorteras och lämnas in som elavfall, det gamla urladdade batteriet ska du lämna i närmsta batteriholk eller ”Samlare”.

När värmeljusen brunnit ner lämnas ljushållaren antingen som metall på kretsloppscentralen eller i en av Samlarna. Genom att återvinna aluminium sparas 95 procent av den energi som annars behövs för att göra helt ny aluminium. Och aluminium kan återvinnas hur många gånger som helst! 


Publicerad av: Johanna Wretman

Senast uppdaterad: 2016-11-30