Tyck till om tyreso.se

Hjärtstartare på Kretsloppscentralen

Publicerad den: 2014-05-15

Kretsloppscentralen är en väldigt populär plats att vara på i Tyresö, den är faktiskt så välbesökt så att den har försetts med en hjärtstartare. Det är bra att veta om olyckan är framme där eller i dess närhet!

Hjärta av bär

Dagens hjärtstartare är mycket enkla att använda och kan användas av alla. De ger talade instruktioner till användaren hur man ska göra och man kan inte avge en stöt om det inte är nödvändigt.

Det finns flera olika modeller av halvautomatiska hjärtstartare som lämpar sig för personer utan sjukvårdsutbildning. Hjärtstartaren vägleder användaren genom talade instruktioner och ibland också ikoner.

Hjärtstartaren analyserar hjärtats rytm och kan avgöra om det är lämpligt att ge en elektrisk stöt, en defibrillering eller om det är bättre att göra HLR. Som användare kan du inte ge en stöt om hjärtstartaren inte rekommenderar detta.

Namnet defibrillator kommer från de-fibrillate som betyder "av-flimra". När apparaten avger en elstöt så "av-flimrar" den det flimmer (elektriskt kaos) som pågår i hjärtat. Vid en lyckad defibrillering hävs detta kaos och hjärtat kan återgå till sin normala rytm.

Alla får använda en hjärtstartare och det finns ingen lag som kräver att du ska ha utbildning för att använda den. Dock finns rekommendationer om att alla bör gå kurser och repetera regelbundet.
Källa: Svenska rådet för hjärt- och lungräddning.

Hjärtstartaren finns inne i kontorsdelen på Kretsloppscentralen, fråga personalen på plats.


Publicerad av: Johanna Wretman

Senast uppdaterad: 2015-04-07

Högermeny