Tyck till om tyreso.se

Fiskpinnependla med ditt matavfall

Publicerad den: 2018-02-02

Väljer du att fiskpinnependla, åka på en äppelskruttsresa eller åka kaffesumpsbuss? Under vecka 6 och 7 är den regionala matavfallskampanjen igång igen, där kommuner i Stockholms län samarbetar för att få fler att börja sortera ut sitt matavfall.

Varje år slänger vi cirka 70 kilo matavfall per person i Sverige. Bara i Tyresö innebär det tusentals ton matavfall varje år. Även om det bästa är att äta upp sina matrester så kommer det samtidigt alltid uppstå oundvikligt matavfall i hushållet, såsom kaffesump, äggskal och potatisskal. Det oundvikliga matavfallet innehåller mycket energi som vi kan omvandla till bränsle för fiskpinnependling samt gödsel för bananskalsodlingar.

Den regionala matavfallskampanjen - Sortera matresten

Sverige har ett nationellt mål att samla in 50 procent av allt matavfall år 2018. Eftersom alla kommuner har ett gemensamt mål att sträva efter väljer Stockholms läns kommuner att gemensamt gå samman i en regional matavfallskampanj för att få fler i Stockholmsregionen att börja sortera ut sitt matavfall. Våra insamlade matrester blir biogas som används som bränsle för bland annat bussar, avfallsbilar och taxibilar, samt biogödsel som matproducenter kan använda för att odla ny mat.

Håll utkik efter den regionala matavfallskampanjen. Under vecka 6 och 7 kommer kampanjen sprida sig på busslångsidor i trafiken samt som radioreklam på flera radiokanaler. Kika in på den centrala hemsidan för kampanjen på sorteramatresten.se för att läsa mer om kampanjen.

Sortera matresten

Vill du också återvinna ditt matavfall?

Villahushåll, verksamheter och flerfamiljshus kan ansluta sig till matavfallsinsamlingen.

Om du bor i flerfamiljshus behöver du kontakta din styrelse eller hyresvärd som beslutar om ni ska ansluta er till matavfallsinsamlingen. Styrelsen eller hyresvärden i föreningen anmäler intresse via e-tjänster eller kontaktar Servicecenter. Du anmäler även intresse på samma vis om du vill ansluta din verksamhet till matavfallsinsamlingen. Bor du i villa kan du enkelt anmäla dig till matavfallsinsamlingen via e-tjänster eller kontakta vårt Servicecenter. Kontaktuppgifter till Servicecenter och länk till e-tjänster hittar du på den här sidan.

Sortera matresten


Publicerad av: Renhållningsenheten

Senast uppdaterad: 2018-02-06