Tyck till om tyreso.se

Dina gamla kapsyler kan bli en bil!

Publicerad den: 2016-10-24

Ingen metall är för stor eller för liten för att lämnas till återvinning: cyklar, spik, värmeljushållare och gem - allt kan återvinnas!

Att återvinna metall sparar mycket energi och resurser. Det gäller särskilt aluminium, där vi sparar 95 procent av den energi som annars behövs för att göra helt nytt aluminium. Återvinning av konservburkar sparar 75 procent av energin jämfört med nyproduktion från järnmalm. När vi bryter ny metall är det bara en eller några få hundradelar av allt upptaget berg som blir metall. Varje år skapas därför cirka 45 miljoner ton gruvavfall i Sverige, som måste deponeras på ett säkert sätt för att inte farliga ämnen ska läcka ut i naturen. Genom att återvinna metall minskar du det problemet! 

Se bara till att lämna metallen på rätt ställe: metallförpackningar till återvinningsstationen, pantburkar till pantstationen och övrig metall till Kretsloppscentralen i Petterboda.

Metallförpackning

Visste du att…

…en konservburk som återvinns sparar energi som räcker till 7 timmars tv-tittande
…en återvunnen aluminiumburk sparar energi som räcker till ett dygn vid datorn
…metallförpackningar kan återvinnas hur många gånger som helst
…80 procent av all koppar som brutits i Sverige används fortfarande
…om vi skulle lämna alla kapsyler till återvinning skulle 2 200 nya bilkarosser kunna tillverkas varje år!

I Tyresö kommun samlades det in 0,86 kilo metallförpackningar/invånare på återvinningsstationerna och 711 ton metall samlades totalt in på Kretsloppscentralen 2015. Bra jobbat!


Publicerad av: Suzette Westling

Senast uppdaterad: 2017-07-17

Högermeny

Kontakt

Förpacknings- och tidningsinsamlingen


Ansvar för återvinningsstationer
Myter om återvinnig

Myter om återvinnig

Är du en av dem som fortfarande tror att färgat och ofärgat glas blandas i bilen när det samlas in? Här kan du läsa hur några seglivade myter om återvinning bemöts med fakta.