Tyck till om tyreso.se

Matavfallsinsamling för verksamhet/företag

Verksamheter som till exempel skolor, förskolor, gruppboenden, restauranger, livsmedelsbutiker och kontor har nu möjlighet att ansluta sig till kommunens matavfallsinsamling. Detta innebär att personalen sorterar ut sina matrester i separata matavfallskärl.

Så här går det till 

När verksamheten har beslutat att införa sortering av matavfall placeras bruna 140-liters matavfallskärl ut hos er. Utöver kärl får verksamheten tillhörande papperssäckar (350-Matavfallskärl med papperssäckliters) som placeras i matavfallskärlet och information om hur ni sorterar. Har verksamheten mindre avdelningar finns det även en möjlighet av att använda sig av mindre matavfallspåsar (9-liters) med tillhörande påshållare. Matavfallet slängs direkt i matavfallskärlet med papperssäcken eller skrapas först ner i de mindre papperspåsarna som placeras i påshållaren. Matavfallskärlen töms en gång i veckan men kan utökas till två gånger i veckan beroende på behov och avfallsutrymme.

Intresseanmälan

Finns det ett intresse av att ansluta verksamheten till kommunens matavfallsinsamling kan ni göra en intresseanmälan via e-tjänster.

 

Visste du att...

  • Dina matrester är inte värdelöst skräp! De innehåller både näring och energi.
  • För varje kilo matavfall kan en personbil köra cirka 2 kilometer.
  • En påse matavfall ger kväve från biogödseln som räcker för att odla havre till cirka 18 portioner havregrynsgröt.
  • Varje svensk ger upphov till nästan 100 kilo matavfall per år.

Publicerad av: Renhållningsenheten

Senast uppdaterad: 2017-11-29