Tyck till om tyreso.se

Matavfallsinsamling för verksamheter

Verksamheter som till exempel skolor, förskolor, gruppboenden, restauranger, livsmedelsbutiker och kontor har nu möjlighet att ansluta sig till kommunens matavfallsinsamling. Detta innebär att personalen sorterar ut sina matrester i separata matavfallskärl.

Så här går det till 

När verksamheten har beslutat att införa sortering av matavfall placeras bruna 140-liters matavfallskärl ut hos er. Utöver kärl får verksamheten tillhörande papperssäckar (350-Matavfallskärl med papperssäckliters) som placeras i matavfallskärlet och information om hur ni sorterar. Har verksamheten mindre avdelningar finns det även en möjlighet av att använda sig av mindre matavfallspåsar (9-liters) med tillhörande påshållare. Matavfallet slängs direkt i matavfallskärlet med papperssäcken eller skrapas först ner i de mindre papperspåsarna som placeras i påshållaren. Matavfallskärlen töms en gång i veckan men kan utökas till två gånger i veckan beroende på behov och avfallsutrymme.

Intresseanmälan

Finns det ett intresse av att ansluta verksamheten till kommunens matavfallsinsamling kan ni göra en intresseanmälan via e-tjänster.

 

Visste du att...

  • Dina matrester är inte värdelöst skräp! De innehåller både näring och energi.
  • För varje kilo matavfall kan en personbil köra cirka 2 kilometer.
  • En påse matavfall ger kväve från biogödseln som räcker för att odla havre till cirka 18 portioner havregrynsgröt.
  • Varje svensk ger upphov till nästan 100 kilo matavfall per år.

Publicerad av: Renhållningsenheten

Senast uppdaterad: 2017-07-31