Tyck till om tyreso.se

Matavfallsinsamling för flerbostadshus/BRF/samfällighet

Om du bor i flerbostadshus eller i en samfällighetsförening med gemensamma kärl och vill sortera ut ditt matavfall kan du kontakta din styrelse eller hyresvärd. Det är styrelsen/hyresvärden som beslutar om ni ska ansluta er till matavfallsinsamling.

Så här går det till

När styrelsen har beslutat att ansluta föreningen till matavfallsinsamlingen placeras gemensamma kärl för matavfall ut i ert område. Matavfallskärlen töms varje vecka året runt. Varje hushåll i föreningen får även ett startpaket bestående av en årsförbrukning papperspåsar, en påshållare och information om hur du sorterar. Matavfallet slängs i papperspåsen som placeras i påshållaren. Påshållaren kan du montera på insidan av en kökslucka eller ställa där det passar dig. 

MatavfallskärlLägre grundavgift

Föreningar som väljer att ansluta sig till matavfallsinsamlingen gör inte bara en insats för miljön, ni får även en lägre grundavgift i renhållningstaxan. Vid sortering av matavfall kan möjligtvis föreningen samtidigt minska antalet hämtningar av hushållsavfall.

Intresseanmälan

Finns det ett intresse av att ansluta föreningen till kommunens matavfallsinsamling kan styrelsen/hyresvärden göra en intresseanmälan

 

Visste du att...

  • Dina matrester är inte värdelöst skräp! De innehåller både näring och energi.
  • För varje kilo matavfall kan en personbil köra cirka 2 kilometer.
  • En påse matavfall ger kväve från biogödseln som räcker för att odla havre till cirka 18 portioner havregrynsgröt.
  • Varje svensk ger upphov till nästan 100 kilo matavfall per år.

Publicerad av: My Blomgren

Senast uppdaterad: 2017-11-29