Tyck till om tyreso.se

Matavfallsinsamling för enbostadshus/villor

När du har bestämt dig för att sortera ut ditt matavfall får du ett startpaket bestående av ett 140 liters matavfallskärl, en årsförbrukning papperspåsar, en påshållare och information om hur du sorterar. Observera att sommarhushåll inte kan ansluta sig till insamling av matavfall.

Så här går det till

Matavfallet sorteras i en särskilt anpassad papperspåse som du placerar i påshållaren. Påshållaren kan du montera på insidan av en kökslucka eller ställa där det passar dig. Som mest kan du fylla matavfallspåsen till den streckade linjen på påsens insida. När matavfallspåsen är full rullar du ihop den och kastar den i det bruna matavfallskärlet. Ditt övriga avfall slänger du precis som tidigare. Du som väljer att sortera ut ditt matavfall kommer med andra ord ha två stycken kärl för hushållets avfall.

Tömning av matavfall

Mellan 1 april och 30 september hämtas ditt matavfall varje vecka. Därefter, mellan 1 oktober och 31 mars hämtas matavfallet varannan vecka.

PåshållareLägre grundavgift

För er som bor i enbostadshus/villa och som väljer att ansluta sig till matavfallsinsamlingen gör inte bara en insats för miljön, ni får även en lägre grundavgift i renhållningstaxan. Vid sortering av matavfall kan hushållet samtidigt minska antalet hämtningar av hushållsavfall.

Anmäl dig

Du som bor i villa anmäler dig här  

 

Observera: För tillfället har vi sommaruppehåll med leveranser av nya matavfallskärl och startpaket. Det går fortfarande bra att anmäla sig till matavfallsinsamlingen men leveransen av ditt material kommer dröja tills efter sommarsemestrarna. Nästa stora leverans av matavfallskärl och startpaket beräknas levereras under vecka 35.  

 

Visste du att...

  • Dina matrester är inte värdelöst skräp! De innehåller både näring och energi.
  • För varje kilo matavfall kan en personbil köra cirka 2 kilometer.
  • En påse matavfall ger kväve från biogödseln som räcker för att odla havre till cirka 18 portioner havregrynsgröt.
  • Varje svensk ger upphov till nästan 100 kilo matavfall per år.

Publicerad av: My Blomgren

Senast uppdaterad: 2017-06-29