Tyck till om tyreso.se

Matavfallsinsamling för enbostadshus/villor

När du har bestämt dig för att sortera ut ditt matavfall får du ett startpaket bestående av ett 140 liters matavfallskärl, en årsförbrukning papperspåsar, en påshållare och information om hur du sorterar. Observera att sommarhushåll inte kan ansluta sig till insamling av matavfall.

Så här går det till

Matavfallet sorteras i en särskilt anpassad papperspåse som du placerar i påshållaren. Påshållaren kan du montera på insidan av en kökslucka eller ställa där det passar dig. Som mest kan du fylla matavfallspåsen till den streckade linjen på påsens insida. När matavfallspåsen är full rullar du ihop den och kastar den i det bruna matavfallskärlet. Ditt övriga avfall slänger du precis som tidigare. Du som väljer att sortera ut ditt matavfall kommer med andra ord ha två stycken kärl för hushållets avfall.

Behovshämtning av matavfall

Du som bor i villa tömmer ditt matavfallskärl efter behov då det är behovshämtning av matavfall. Detta innebär att du har möjlighet att tömma ditt matavfallskärl varje vecka året om. 

PåshållareLägre grundavgift

För er som bor i enbostadshus/villa och som väljer att ansluta sig till matavfallsinsamlingen gör inte bara en insats för miljön, ni får även en lägre grundavgift i renhållningstaxan. Vid sortering av matavfall kan hushållet samtidigt minska antalet hämtningar av hushållsavfall.

Anmäl dig

Du som bor i villa anmäler dig här  

  

Visste du att...

  • Dina matrester är inte värdelöst skräp! De innehåller både näring och energi.
  • För varje kilo matavfall kan en personbil köra cirka 2 kilometer.
  • En påse matavfall ger kväve från biogödseln som räcker för att odla havre till cirka 18 portioner havregrynsgröt.
  • Varje svensk ger upphov till nästan 100 kilo matavfall per år.

Publicerad av: My Blomgren

Senast uppdaterad: 2017-10-10