Tyck till om tyreso.se

El- och elektronikavfall

El-avfall är, lite förenklat, allt som har sladd eller drivs med batteri. Alla elektriska och elektroniska produkter återvinns. Det är farligt och absolut inte tillåtet att slänga elavfall i hushålls- eller grovavfallet.

Illustration: Ulf Swerin

I elavfall finns det både värdefulla ämnen som kan återvinnas och miljö- och hälsofarliga komponenter som är giftiga om de sprids i miljön, därför är det jätteviktigt att du sorterar ditt elavfall rätt! 
Läs om elavfall på elkretsen.se

 

Information om el-avfall

 • För dig i flerfamiljshus

  För dig som bor i lägenhet har de flesta bostadsföretag insamling av el-avfall i anslutning till grovavfallsrummen. Kontakta hyresvärd eller förening om du är osäker!

 • Lämna smått elavfall och batterier i Samlaren

  Glödlampor, lågenergilampor, småelektronik och batterier räknas som el-avfall och farligt avfall eftersom de innehåller miljöfarliga komponenter. Därför är det jätteviktigt att de samlas in och tas hand om rätt sätt.
  Läs om vad du kan lämna i Samlaren 

  Samlaren finns på Hemköp i Trollbäckens centrum, på Willys och på Coop i Tyresö centrum. 

 • Beställ hämtning av kyl och frys

  För att kunna ta hand om ozonskadande delar (farligt avfall) i ditt kyl- och frysskåp på ett miljömässigt bra sätt hämtar vi dem kostnadsfritt vid din tomtgräns året om.

  Du som bor i ett område där övrig avfallshämtning inte kan ske vid fastighetsgräns på grund av arbetsmiljöskäl får placera din kyl eller frys på plats som medger möjlighet till vändning för lastbil.

  Hämtning sker torsdagar och fredagar, och ingår i ditt abonnemang, beställ senast onsdag klockan 12.00 samma vecka, ange om det gäller kyl eller frys.
  Beställ hämtning 

  Lämna på kretsloppscentralen

  Du kan även välja att köra ditt elavfall till kommunens kretsloppscentral i Petterboda, det kostar inget, men för tillträde behövs ett passerkort. Har du inte fått något kort kan du beställa det under e-tjänster.

   

 • Exempel på elavfall

  • tvätt- och diskmaskiner, torkskåp, spisar, mikrovågsugnar, brödrostar, elvispar, hårtorkar, kaffebryggare, rakapparater, eltandborstar, strykjärn, elektriska handverktyg och, trädgårdsredskap
  • datorer, skrivare, TV- och videoapparater, TV-spel, radioapparater, cd-spelare, stereo- och bandspelare
  • telefoner, telefonsvarare och faxar
  • lampor, lysrör, glödlampor, led- och lågenergilampor.
 • Fast utrustning för värmning, kylning och ventilation hämtas inte

  Fast installerad utrustning för värmning, kylning och ventilation räknas inte som el- eller grovavfall och hämtas därför inte. Däremot kan du själv lämna dessa produkter på kretsloppscentralen, kontakta personalen för att bli anvisad avlämningsplats och läs nedan vad som gäller för respektive produkt. 

  Varmvattenberedare, el- och villapannor

  Elkomponenterna måste demonteras innan de lämnas till Kretsloppscentralen för att återvinnas. 

  Värmepumpar 

  Med köldmedier lämnas på Kretsloppscentralen.

  Olje- och värmepanna

  Kretsloppscentralen tar emot olje- och värmepannor. Pannan ska vara rengjord (tömd på eventuella vätskor) och brännaren ska vara bortmonterad.

 • Två kostnadsfria hämtningar per år för dig i enfamiljshus

  Du som bor i enfamiljshus med eget helårsabonnemang får kostnadsfritt två hämtningar av elavfall per år, hämtning sker under perioden april till oktoberVi hämtar vid tomtgräns eller på plats som medger möjlighet till vändning för lastbil. Hämtning sker inom tio arbetsdagar efter beställning. Kostnadsfri hämtning av elavfall gäller inte dig som har sommartaxa, företag eller hushåll med gemensam hämtplats, men kan beställas mot kostnad.

  Gör så här

  1. Ställ ut ditt avfall vid tomtgränsen innan du beställer hämtning och märk upp det väl (vi hämtar max 2m³  per hämtningstillfälle och maxlängd är 2 meter).
  2. Du måste förpacka allt så kallat småplock under knähöjd, antingen i säck eller i kartong (får väga max 15 kg).
  3. Gör din beställning under e-tjänster här på sidan.
  4. Vill du hinna få tömt innan 31 oktober, beställ i god tid innan periodens slut.
 • Beställ hämtning av elavfall mot kostnad

  Du kan beställa hämtning av elavfall mot kostnad året runt via e-tjänster. Hämtning utförs torsdagar och fredagar, beställ hämtning senast onsdag samma vecka, före kl. 12.00.
  Beställ hämtning mot en kostnad

  Lämna på kretsloppscentralen

  Du kan även välja att köra ditt elavfall till kommunens kretsloppscentral i Petterboda, för tillträde behöver du ett passerkort. Har du inte fått något kort kan du beställa det under e-tjänster.


Publicerad av: Ulrika Johansson

Senast uppdaterad: 2017-11-08