Tyck till om tyreso.se

El- och elektronikavfall

El-avfall är, lite förenklat, allt som har sladd eller drivs med batteri. Alla elektriska och elektroniska produkter återvinns. Det är farligt och absolut inte tillåtet att slänga elavfall i hushålls- eller grovavfallet.

Illustration: Ulf Swerin

I el-avfall finns det både värdefulla ämnen som kan återvinnas och miljö- och hälsofarliga komponenter som är giftiga om de sprids i miljön, därför är det jätteviktigt att du sorterar ditt el-avfall rätt! 
Läs om elavfall på elkretsen.se

 

Information om el-avfall

 • Så gör du när en lågenergilampa har gått sönder

  Använd aldrig dammsugare då du ska städa upp efter en lågenergilampa som gått sönder! Det finns en risk att dammsugaren förångar kvicksilverdropparna och sprider dem i luften.
  Läs om hur du går tillväga

 • För dig i flerfamiljshus

  För dig som bor i lägenhet har de flesta bostadsföretag insamling av el-avfall i anslutning till grovavfallsrummen. Kontakta hyresvärd eller förening om du är osäker!

 • Lämna smått elavfall och batterier i Samlaren

  Glödlampor, lågenergilampor, småelektronik och batterier räknas som el-avfall och farligt avfall eftersom de innehåller miljöfarliga komponenter. Därför är det jätteviktigt att de samlas in och tas hand om rätt sätt.
  Läs om vad du kan lämna i Samlaren 

  Samlaren finns på Hemköp i Trollbäckens centrum, på Willys och på Coop i Tyresö centrum. 

 • Beställ hämtning av kyl och frys

  För att kunna ta hand om ozonskadande delar (farligt avfall) i ditt kyl- och frysskåp på ett miljömässigt bra sätt hämtar vi dem kostnadsfritt vid din tomtgräns året om.

  Du som bor i ett område där övrig avfallshämtning inte kan ske vid fastighetsgräns på grund av arbetsmiljöskäl får placera din kyl eller frys på plats som medger möjlighet till vändning för lastbil.

  Hämtning sker torsdagar och fredagar, och ingår i ditt abonnemang, beställ senast onsdag klockan 12.00 samma vecka, skriv om det gäller en kyl eller frys.
  Beställ hämtning 

  Lämna på kretsloppscentralen

  Du kan även välja att köra ditt elavfall till kommunens kretsloppscentral i Petterboda, det kostar inget, men för tillträde behövs ett passerkort. Har du inte fått något kort kan du beställa det under e-tjänster.

   

 • Exempel på elavfall

  • tvätt- och diskmaskiner, torkskåp, spisar, mikrovågsugnar, brödrostar, elvispar, hårtorkar, kaffebryggare, rakapparater, eltandborstar, strykjärn, elektriska handverktyg, trädgårdsredskap
  • datorer, skrivare, TV- och videoapparater, TV-spel, radioapparater, cd-spelare, stereo- och bandspelare
  • telefoner, telefonsvarare och faxar
  • lampor, lysrör, glödlampor, led- och lågenergilampor.
 • Varmvattenberedare, villapanna, Olje- och värmepanna/pump

   Varmvattenberedare, el- och villapannor

  omfattas inte av producentansvaret för el-avfall. Avfallet måste demonteras och behandlas innan det kan återvinnas. Du kan själv gratis lämna detta material på kretsloppscentralen, kontakta personalen för att bli anvisad avlämningsplats.

  Värmepumpar 

  • Med köldmedier - hämtas inte vid tomtgränsen
  • Mindre - kan du lämna gratis på kretsloppscentralen
  • Större - tas endast emot mot särskild avgift vid kretsloppscentralen, prata med personalen på plats.

  Olje- och värmepanna

  Kretsloppscentralen tar emot olje- och värmepannor. Pannan ska vara rengjord (tömd på eventuella vätskor) och brännaren ska vara borttagen.

 • Två kostnadsfria hämtningar per år för dig i enfamiljshus

  Du som bor i enfamiljshus med eget helårsabonnemang får kostnadsfritt två hämtningar av elavfall per år, hämtning sker under perioden april till oktober. Vi hämtar vid tomtgräns eller på plats som medger möjlighet till vändning för lastbil. Hämtning sker inom tio arbetsdagar efter beställning. Kostnadsfri hämtning av elavfall gäller inte dig som har sommartaxa, företag eller hushåll med gemensam hämtplats, men kan beställas mot kostnad.

  Gör så här

  1. Ställ ut ditt avfall vid tomtgränsen innan du beställer hämtning och märk upp det väl (vi hämtar max 2m³  per hämtningstillfälle och maxlängd är 2 meter).
  2. Du måste förpacka allt så kallat småplock under knähöjd, antingen i säck eller i kartong (får väga max 15 kg).
  3. Gör din beställning under e-tjänster här på sidan.
  4. Vill du hinna få tömt innan 31 oktober, beställ i god tid innan periodens slut.

  Beställ hämtning

 • Beställ hämtning av elavfall mot kostnad

  Du kan beställa hämtning av elavfall mot kostnad året runt via e-tjänster. Hämtning utförs torsdagar och fredagar, beställ hämtning senast dagen innan önskad hämtning, före kl. 12.00. Läs mer om priser i renhållningstaxan under abonnemang och taxor.

  Lämna på kretsloppscentralen

  Du kan även välja att köra ditt elavfall till kommunens kretsloppscentral i Petterboda, för tillträde behöver du ett passerkort. Har du inte fått något kort kan du beställa det under e-tjänster.


Publicerad av: Ulrika Johansson

Senast uppdaterad: 2017-04-04