Tyck till om tyreso.se

Återvinningsnyttan

Alla förpackningar och tidningar som samlas in återvinns till nya förpackningar eller nya produkter. Plastförpackningar kan bli allt från sopsäckar och bullerplank till diskborstar och blomkrukor.

Varje gång du lämnar en förpackning eller en tidning till återvinning händer något stort. På så sätt hjälper du till att spara in stora mängder energi. Du ser också till att naturens råvaror inte faller ur kretsloppet. Tack vare dig gör miljön en stor vinst. Och därmed vinner även du något. Varje gång du återvinner.

  • Den gamla kapsylen förvandlas till en mutter
  • Det tillknycklade tvättmedelspaketet blir en snygg skokartong
  • Den lästa tidningen blir en ny tidning att läsa.
  • Hård plast kan bli allt från bullerplank, diskborstar eller blomkrukor. 
  • Glas, wellpapp och pappersförpackningar blir framför allt nya förpackningar.
  • Metallförpackningar kan bli järnvägsräls, bilkarosser, armeringsjärn och mycket annat!

Förpackningar och tidningar i ett kretslopp
Alla förpackningar och tidningar som samlas in återvinns till nya förpackningar eller nya produkter. Hårda plastförpackningar kan bli allt från sopsäckar och bullerplank till diskborstar och blomkrukor. Glas och pappersförpackningar blir framför allt nya förpackningar. Metallförpackningar kan bli järnvägsräls, bilkarosser, armeringsjärn och lästa tidningar blir nytt tidningspapper!

Producentansvar
Regeringen har bestämt att varje företag som tillverkar, importerar, fyller eller säljer förpackningar eller förpackade varor, ska ansvara för att det finns ett insamlingssystem dit du som kund kan lämna förpackningarna för återvinning. Det kallas producentansvar. Samma sak gäller för tidningar, returpapper och batterier. De som tillverkar eller importerar tidningspapper och trycker eller importerar tidningar ska också ansvara för insamling och återvinning av returpapper. Förpackningar och tidningar är två av de första varugrupperna som fått ett producentansvar. De utgör en stor volym av hushållsavfallet och är relativt enkla att åtgärda. Förpacknings- och tidningspappersproducenterna har bildat fem materialbolag och de samarbetar under namnet Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, deras verksamhet bedrivs utan vinstsyfte.

Återvinningsstationer
Producenterna har organiserat återvinningsstationer på 6 000 platser i landet. Dit går du för att lämna tidningar och förpackningar av plast, papper, metall och glas. Där finns också ofta behållare för batterier och kläder.
Din närmsta återvinningsstation hittar du i webbkartan.

Mer information
www.ftiab.se kan du läsa mer om sortering och återvinning av förpackningar och tidningar. Du är dessutom välkommen att ringa till deras kundtjänst tel. 0200-88 03 11 för att få personlig service, lämna synpunkter och få svar på dina frågor.


Publicerad av: Ulrika Johansson

Senast uppdaterad: 2017-07-28

Högermeny

Kontakt

Förpacknings- och tidningsinsamlingen


Ansvar för återvinningsstationer
Kretsloppscentralen

Kretsloppscentralen