Tyck till om tyreso.se

Plockanalyser

Renhållningen genomför då och då så kallade plockanalyser av hushållsavfall och matavfall. Detta gör vi för att följa upp hur väl våra åtgärder för avfallsminimering och ökad återvinning faller ut. Här kan du läsa om resultaten!

Plockanalys

 

Plockanalys 2015

 • De värsta felsorteringarna av farligt avfall

  Felaktig hantering av farligt avfall kan utgöra en stor risk för skada på människa och miljö. Det är därför viktigt att inte blanda det med annat avfall utan lämna in det separat till professionella avfallsmottagare.

  Detta hittade vi i hushållsavfallet!

  En halvfull sprayflaska, medicin, sprutor, batterier, glödlampor, tändare med gas, färgburkar, nagellack samt en dosa gift från Anticimex. Den "värsta" felsorteringen bestod dock av en brandsläckare! 

  De vanligaste produkterna som räknas till farligt avfall som påträffades i tyresöbornas avfallspåsar var batterier och glödlampor.

  Varför är det farliga avfallet så farligt?
  Några av de egenskaper som utmärker farligt avfall är att det kan var giftigt, cancerframkallande, frätande, fosterskadande, ekotoxiskt, smittförande eller brandfarligt.

  Många av produkterna som tyresöborna slängde i sitt hushållsavfall innehåller ämnen som är mycket skadliga för både människor och natur om de sprids och det är precis vad många av dem gör då de skickas till förbränning!

 • De värsta felsorteringarna - Elavfall

  Elavfall kan till viss del återvinnas, dessutom kan materialet innehålla miljö- och hälsostörande ämnen som vid förbränning kan spridas ut i miljön. 

  Elavfallet ska lämnas till Kretsloppscentralen i Petterboda, det ska absolut inte hamna  i hushållsavfallet! 

  Detta hittade vi i hushållsavfallet!

  Tangentbord, sladdar, laddare, engångskamera, eltandborste, hörsnäcka, hårfön, miniräknare, ljusslinga, fjärrkontroll, en bärbar CD-spelare, lysknapp, armbandsklocka, en halv äggklocka, brandvarnare, eluttag, väckarklocka, en mini-TV samt en bärbar telefon. 

  Det vanligaste el-avfallet som påträffades i tyresöbornas hushållsavfall var glödlampor, batterier och sladdar.

 • Vad innehöll hushållsavfallet?

  Eftersom allt insamlat hushållsavfall i Tyresö förbränns för värme- och elproduktion i Högdalens kraftvärmeverk är det viktigt att det material som går förbränning verkligen är menat för förbränning. Plockanalysen visar vad vi i Tyresö lämnar till förbränning.
  Läs om vad vi Tyresöbor slängde i hushållsavfallet

 • Vad innehöll matavfallet?

  Separat insamling av matavfall är ett viktigt steg mot ett mer hållbart samhälle, då energin i vårt matavfall återvinns till biogas och biogödsel. Eftersom biogödseln sedan sprids på våra åkrar är det viktigt att det bara är biologiskt nedbrytbart material som läggs i matavfallskärlet. Plockanalysen visar att tyresöborna är duktiga på detta.
  Läs rapporten

 • Sammanfattning av plockanalysen - vad säger resultaten?

  Resultaten visar att vi är mycket bra på att sortera ut vårt matavfall från det övriga hushållsavfallet och att det utsorterade matavfallet var väldigt rent och till största del innehöll oundvikligt matavfall. 
  Mängden farligt avfall och elavfall i hushållsavfallet var relativt låg, även om det inte borde ha funnits något alls.  När det gäller tidningar och förpackningar, har tyresöborna en rejäl förbättringspotential då dessa material ska lämnas vid en återvinningsstation så att materialen kan tas tillvara och spara energi och naturresurser istället för att bara förbrännas med hushållsavfallet


Publicerad av: Suzette Westling

Senast uppdaterad: 2016-11-24

Högermeny

Sortera rätt med mobilen

Sortera rätt med mobilen

Suez logga 2017_2


Klicka på bilden för att läsa mer

Myter om återvinnig

Myter om återvinnig

Är du en av dem som fortfarande tror att färgat och ofärgat glas blandas i bilen när det samlas in? Här kan du läsa hur några seglivade myter om återvinning bemöts med fakta.